Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 09:55 - Боже, пази България! Перифрази...
Автор: july26 Категория: Други   
Прочетен: 3818 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2009 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




                                      Съчетаването на две събития- 24 май и предстоящите избори ме доведоха до възклицанието в заглавието по-горе. Надали вече обръща някой внимание на текстът на химна, възпяващ делото на двамата братя и смисъла, който всъщност имат Буквите. Става дума за духовност, за държавност, за знание и прочие неща, които едно без друго просто не довеждат до нещо смислено. Знанието само по себе си не е полезно, макар и ценно. Държавността без знанието е до време...и т.н. и т.н. Химнът е много добър, казва много и е повод за размисъл днес, когато и на много по-важни неща не се обръща достатъчно или полагаещото се внимание. Като да получиш СМС с поздравление за празника на българските букви на латиница например.Уж дребно нещо, пък...казва много неща. За манталитет, за култура, за приоритети, за много други неща. Няма да морализаторствам, не мисля и че го правя, правя си изводи сам за себе си и не ми допадат. Иначе са верни, и това е най-лошото. Защото става въпрос за моята държава и моят народ , за буквите, чрез които се разбираме и за културата, която отдавна е вече нещо друго. Непрекъснатото зачеркване на историята ни допреди двайсетина години ни направи такива, каквито сме днес- бездуховни и бездушни, виждащи и гледащи буквално само пред носи са, ако изобщо някой гледа напред. В духовен смисъл говоря, изборът на песента ни за Евровизия 2009 например и представянето й после достатъчно добре говори какви са вкусовете, приоритетите, методите за създаване на Култура. Ако изобщо подобни произведения могат да бъдат наречени " култура", разбира се. Но е показателно все пак. Същото и е  по вестници, телевизии и всякакви пропагандиращи едно или друго СМИ, а всъщност пропагандиращи нечии интереси. Няма лошо, в крайна сметка всичко се свежда до интереси, няма го баланса обаче, между общество- личност- държава- институции. Иначе всички искаме държава и държавност, но всеки поотделно се бори постоянно с правилата и системата. Всеки иска силна власт, но дава пари на катаджиите, защото нарушава правилата. И т.н.т.н. Просто няма как да стане, когато вече нищо не е останало като свързващ елемент, поне един, за всички нас, наричащи се Българи. Липсата на култура и усещането за културност по определен и манипулиран от държавните институции начин води единствено до пълното ни  изпростяване като нация и народ. За националното чувство, идентичност някаква просто няма и смисъл да казвам нещо.
                           Метаморфозите са свързани с промяната на опорните точки, правещи индивида личност и населението- нация. Тази метаморфоза отдавна е факт, като вече задълбава в още по-неприятна посока според мен- формирането на псевдо ценности дори и на най-високо ниво. Говоря за тези, които ни управляват и би трябвало активно и целенасочено и системно да си вършат работата. Говоря и за тези, които в момента претендират да бъдат новите такива след предстоящите избори. Там пък изобщо не виждам шанс за нещо повече или за промяна някаква положителна, що се отнася до манталитет и капацитет за промяна на задълбочаващата се духовна криза, не смея и даже да употребя думата" Българско общество". Такова според мен отдавна няма. Е, какво може да се очаква тогава, ако положението наистина е такова, каквото си мисля , че е ? Нищо добро според мен, българското е престанало да бъде синоним на нещо, което си струва, в почти всякакъв смисъл, а начело ни ще излязат благодарение на собственият ни избор едни хора, претендиращи за личности, но всъщност по наши си, доморасли и злободневни критерии,доста ниски за съжаление. Истинските личности отдавна ги няма, няма и как да се създадат отново, настройката на българина е не да създава, а да руши. Личности или каквото и да било, и руши още и още, с една особена наслада успява да принизи дори и най-високите ценности до собствения си манталитет и разбиране за каквото и да било. И го прави доста добре, Бойко Борисов ми е толкова ярък пример за такова поведение, че затова и възкликвам: " Боже, пази България!" Макар че, струва ми се, този път няма да се опазим вече и ще трябва да се спасявам сам някак. Само че... от себе си няма как да се спасим и скрием някъде, та дори и да успея да се опазя от простотията наоколо, пак няма да ми е комфортно и няма да се чувствам добре. Да се чувствам Българин и да ми е добре от това, стъпвайки на историята и настоящето. Просто мостът между история и настояще липсва и пропастта е дълбока, независимо дали го виждаме  и съзнаваме. И въпреки че ни се иска да си мислим, че всичко е наред ,не би могло да бъде при положение ,че ние самите не сме наред. Това е резултатът от последната продължаваща вече двайсетина години Метаморфоза. Без изгледи нещо да се промени в положителна посока.



Гласувай:
1



1. dorichela - july26
25.05.2009 10:03
Мисля, че "Обединението прави силата" никога няма да го постигнем. Всеки гледа да се спасява сам, а ако успее предимно си казва "Щом аз успях сам, и другите могат".
Одавна нямаме ценности или духовност.. християни сме само по празници - коледа, великден... Култура? За какво изобщо говориш, виж как си общуват хората... Думи като "Благодаря" и "Извинете са" "Ъхъ", "шшшшш", "опаааааа"......
Кое да ни промени? Кое да ни даде култура? Телевизиите, пропагандиращи нечии интереси? Медиите? Не мисля.. и пак опираме дотам - спасявам се сам!
цитирай
2. slancho - Добро утро Джу, не се отказваш, това ...
25.05.2009 10:58
Добро утро Джу,
не се отказваш,това ми харесва.
може би си прав трябва да говорим за да се замислят повече хора и понеже ти си по-силен,разчитам на теб
цитирай
3. july26 - Не разчитай на мен или на някого, всичко зависи от всеки
25.05.2009 22:07
Нали знаеш ,ако поискаш и сметнеш, че ти е нужно, всичко е възможно.И други неща трябват, разбира се, но все се започва отнякъде.И най-добре е от себе си първо...:)
цитирай
4. july26 - Дори,вариант е също и всеки сам, а след това някак и заедно.
25.05.2009 22:09
Но основното е в манталитета,той се променя най-трудно. Мисля си ,ако толкова зле е било при социализма,защо повечето ценности са ни останали оттогава? От последните години не се научих на нещо,което да си заслужава и оставящо трайни следи и смисъл.Защо ли? Кое е вярното? Истинското? Изобщо, има ли такова нещо?!
:)
цитирай
5. slancho - razbira se,tova e iasno
25.05.2009 22:22
да Джу,но ти все пак знаеш,че това бе закачка и какво лошо да си по-силен ,съвсем си е нормално и е много хубаво даже.А другото е ясно,че всеки трябва да започне от себе си:))
цитирай
6. dorichela - Джулс
26.05.2009 09:22
Oooo не,не.. моля те не ми говори,че тогава е било по-добре... Все още не съм на това мнение.. :):):):)
А за манталитета си прав, трудно може да се изкорени.. :)
цитирай
7. july26 - Добре тогава,закачай се...
26.05.2009 20:36
:)
цитирай
8. july26 - Все още не си на това мнение..може би защото...ти си знаеш защо...
26.05.2009 20:38
И не ти говоря, говоря си и си задавам въпроси,падам си така да правя, изчистени от злободневие и политиканстване.За сравнение ще кажа,че и в САЩ хо времето на Рейгън им беше ро-лесно,след това каквото можаха оглозгаха от СССР и соц.системата,и сега отново криза след криза след тях. Всичко е относително един вид...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: july26
Категория: Бизнес
Прочетен: 985566
Постинги: 326
Коментари: 2482
Гласове: 7565
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол