Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2009 10:13 - Светът се променя ,само ние -не
Автор: july26 Категория: Политика   
Прочетен: 2613 Коментари: 14 Гласове:
6

Последна промяна: 19.10.2009 10:17





                        Две-  три години вече различни части от света умуват как да се спасят от диктата на долара. И арабите, и в Югоизточна Азия, вече и в Латинска Америка. Ние задълбочаваме сътрудничеството със САЩ и разполагането на американски бази.
                         Поне пет години вече откак е приоритет използването на слънчевата светлина и оползотворяването на отпадъците, изгарянето им и добиването на енергия от тях. Ние един завод за преработка на боклук не изпроектирахме, да не говоря за построяването му и даже избрахме кмета на най-забоклучения град за Министър- председател!
                       Други държави във време на криза насърчават потреблението и респективно домашното производство. При нас...какво точно става по тази тема?!
                      Други хора отдавна са осъзнали отрицателния ефект от глобализацията и свързаните с нея" изсмуквания" на мозъци, капитали и т.н. от по- бедните към по- богатите. У нас и останалите малко мозъци са считани от болшинството безмозъчни за ненормални, старомодни, консервативни, неактуални и т.н. Мнозинството определя правилата , нали така?!
                        Други премиери и министри в други държави са принудени отдавна да дават отчет за всяка своя крачка много преди да я направят. Тук ние на нашия му осигурихме правото да прави каквото и когато си иска, с когото и както си иска, небрежно бръкнал с ръце в джобовете.
                        Други народи вдигат стачки и блокират пътища, площади и каквото има за блокиране, ако има само и намек за отнемане на вече утвърдени права, придобивки или законови регулации. Ние лапаме мухите и седим на кафе в очакване на Годо...
                       Определението " Полицай" и съответните  действия на пазителя на реда в Германия и Франция да има нещо общо с действията на нашата полиция? Те, нашите пазители, " придружават" повикалото ги  момиче в полицейското бунгало, където" извършват сексуални действия, които заснемат с телефона си". Други техни колеги стоят зад храсти и табели, за да ни вземат някой лев, докато на метри от тях се разпространяват наркотици.
                      Светът върви напред, ние ровим в досиета и в мръсното бельо на тоя или оня политик. Идеални хора няма, винаги ще има нещо мръсно и пикантно, особено ако ровещите искат да намерят и видят нещо пикантно. Не е лошо обаче да не забравят ровещите, че има много по-сериозни въпроси за решаване на ниво Държава  момента, нерешаването на които ще ги постави много скоро в същата ситуация да бъдат проверявани действията им. Сапунките са за домакини предимно от една определена възрастова група и е глупаво да се мисли, че зрителите могат да се развличат дълго с подобни правителствени изяви.
                      Май сме единствената нация, народ, Държава, която с такова удоволствие обича да се вторачва в дребнотемието и близкото минало, което други народи отдавна са заровили, за да вървят напред. Ние постоянно сме с десетина години назад от всичко и поне още толкова встрани от ставащото около нас ,  в което би трябвало да сме дейни участници. И после ни била виновна световната конспирация, целяща да затрие Българската Велика нация?! Ако вярваме на всичко това май наистина живеем в " сапунка" с много ниско съдържание на активно вещество, разбирай мозъчно най-вече. Затова се и разтваряме и размиваме като общество и сме сбор от единици, с които никой не вижда смисъл да се съобразява- от обикновения гражданин до управляващият ни в момента Премиер. Човек трябва да уважава себе си първо, за да очаква някой друг да го прави също, нали?
                
                        


Тагове:   Ние,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kapricia - ...
19.10.2009 10:15
Ние обичаме да сме зависими, за да си имаме оправдание после за националните катастрофи, от които така или иначе не излизаме. Зависими от руския газ, от петролните доставчици, от американския долар, от постулатите на Евросъюза, от миналото и бъдещето си... Изобщо - удобно е. Ако не за нас, то поне за онези там на жълтите павета. :о)))
цитирай
2. july26 - Виж, права си,но онези на жълтите павета...кои са те?
19.10.2009 10:19
Не са ли част от нас, от нашия манталитет, интелект и прочие? Нали са избираеми ,кой ги избира и срещу какво? Не стана ли правило предизборното обещание да е " Аз нищо не обещавам, обаче Вие ми вярвайте,щото по-добър от мен няма!И т.н., и т.н.
цитирай
3. kapricia - ...
19.10.2009 11:09
Проблемът е, че по избори ние нямаме възможност да изберем между кадърен и некадърен управник, а разполагаме само с много некадърни и по-малко некадърни. Друг проблем е именно, че избираме измежду хора, които са част от нас - които здраво ги тресе балканския синдром. Хора, за които дори Алеко константинов е писал навремето:
„Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две годинки, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене..."
(„Разни хора, разни идеали" ІІІ-Алеко Константинов)
цитирай
4. july26 - Това е следствието ,причината е друга според мен.
19.10.2009 11:21
Че сме я докарали дотам, че да нямаме избор и че сме останали некадърни и по-малко некадърни. Като общество и нация, независимо дали става дума за таксиметров шофьор или политик.
И проблемът е, че не искаме да сме системни хора, харесва ни живота ден за ден без усилия и мисъл особена.
цитирай
5. kapricia - ...
19.10.2009 11:45
Управниците ни са продукт на обществето ни - това е вярно. Но тогава какво остава? Да внесем външен продукт? И това е опитвано в не съвсем далечното минало - пак същото е. Може би трябва цялостна промяна - и в нас, и в управниците. Но как да се промени към по-добро човек, който е доведен до ръба на оцеляването? Може би от там трябва да се тръгне. Да се подобри нивото на живот на българина, за да има стимул да се променя към по-добро. Но и в това отношение не умеем да работим, защото обикновено от социалните придобивки се възползват най-вече точно онези, които не би трябвало. Защото системата ни е такава - работи за теб само ако й извиеш ръцете.
Все още си спомням когато преди време въведоха помощите за отопление на социално слабите. Отидох с една приятелка (самотна майка, безработна) да си пусне документите и една служителка в съответната институция директно ни попита: "Ама то... ние не сме обявявали нашироко тази услуга. Вие откъде разбрахте за нея?"
Ето затова сме на тоя хал. Защото системата възприема народа като враг, а не като обект на работата си. Системата все още не може да проумее, че работи за народа, а не обратното. Едва когато държавата ни покаже, че я е грижа за нас, вероятно ще накара и нас да покажем, че ни е грижа за нея. На този етап обаче с нея само си играем на надлъгване като Хитър Петър и Настрадин Ходжа от приказките.
Неприятен факт, но... факт. И не знам кога, как и от къде трябва да започне промяната. И дали изобщо е възможна. На теория да, но на практика... Може би вече е късно.
цитирай
6. july26 - Ами имаше един израз" Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!"
19.10.2009 12:02
И ти се учудваш как е възможно, но пък това истината! Иначе кой и по каква причина би искал да те спасява? Ти какво направи за спасението на бедните в Етиопия или Филипините?
Първо,трябва да има истински елит, не като този в момента,който е абсолютно псевдо-елит! Елитът затова е елит, за да води в посока ,която другите не виждат или осъзнават смисъл й! ББ не е човекът ,който е способен да формулира цели и каузи на държавно ниво, той е от улицата и действа на ниво улица! Такъв държавник не е полезен за народа си!
Второ, този елит трябва да спомага създаването на второ ниво, трето ниво политици или държавници, способни и мотивирани да работят за държавносттта и в същото време и за народа си.
Трето, самите хора да са самомотивирани да бъдат нещо повече от единици, борещи се за оцеляване ,не говоря за физическото , а интелектуалното и т.н.
Има и нататък още ,това означава системност и мотивираност на високо ниво. Нещо ,което при партията ГЕРБ няма как просто да е факт, това са хора на ниско ниво и с ниски амбиции, импровизиращи и действащи ударно.И които дори и да доведат до съд един или друг бивш управляващ на практика губят ценно време, което би било много посмислено да използват за нещо друго от гледна точка на национални интереси и Дръжава.
цитирай
7. kapricia - ...
19.10.2009 15:06
Не е само до ГЕРБ. Те и други опитваха, все същия резултат. Аз съм напълно аполитична - в този смисъл, че ми е все едно кой управлява страната, стига да я управлява добре. Обаче, както се казва, "такова животно нЕма". Сега ще ги видим ГЕРБ-ерите - дано пък ни изненадат приятно!
А за оцеляването... то интелектуалното такова - добре. Обаче как да оцелее интелектуално човек, който ежедневно трябва да търси пари назаем, за да купи хляб?
Не разбирам нищо от политика и затова не мога да се впускам в задълбочени анализи за тази или онази партия. Мога само да констатирам, че май нито една от досегашните не се справи дори малко. Нещо повече - сякаш всяка следваща ни забива още по-надолу в калта, като в същото време до втръсване ни повтарят, че всъщност ние сега живеем много, ама много добре - просто не го осъзнаваме, защото сме свикнали да си мрънкаме по навик.
А спасението?... Вярно - то си е в наши ръце. Но виждаме, че с добро не става. Примерите ни заливат ежедневно. Ако се защитаваш от престъпниците, отиваш в затвора. Ако си търсиш правата - самите институции те разиграват като маймуна и дори те обвиняват, че им губиш времето. Ако настояваш да получиш това, което ти се полага, те обвиняват, че си нагъл готованец. И т.н. На фона на всичко това въпросното спасение май е постижимо само с гражданска война, колкото и смахнато да звучи. И дори това е непостижимо май, защото при българите е така - аз може и да тръгна да воювам за правата си, но други двайсет души ще стоят отстрани да гледат сеир и да се надяват, че ще отвоювам нещо и за тях, пък те няма да се набутват между шамарите.
цитирай
8. july26 - Не бих казал,че всяка следваща те забива все по-надолу, но пък разбирам позицията ти
20.10.2009 00:55
Както и това че ние винаги си мрънкаме ,независимо дали имаме основание за това. Въпрос на манталитет.
Що се отнася до институциите,нали това казвам ,че тези хора там са едни от нас, няма как да са други. И пак затворихме кръга май...:)))
цитирай
9. kapricia - :о)))
20.10.2009 11:15
Като се замисля, това прилича на змията, захапала опашката си. Въпросът сега е: Къде е изхода? Как да променим и себе си, и институциите? Защото явно едното желание не стига - необходими са "силови" мерки. Очевидно няма да се получи, като просто си кажем: "От утре всичко ще е идеално." Защото на мен ми е изгодно да се променя, но на лелката зад гишето в Бюрото по труда например й е по-изгодно да си лакира ноктите и да не се впряга особено много в допълнителна работа, която (между другото) й влиза в задълженията. :о)))
Май всичко опира до възпитание, манталитет и желание, а нещо от тези трите ни липсва като народ. Или и трите, което е по-лошо.
цитирай
10. july26 - Отговорът на въпроса ти е : Започни първо от себе си!
20.10.2009 18:46
Вдигни летвата пред себе си! Самовъзпитавай се ,самообучавай се, вземи за пример най-големите и най-високите личности! Оттук нататък прави нещата възможно най-добре ,най-докрай, най най най...Бъди максималист в хубавия смисъл! Не непременно позитивно мислещ единствено и самъ! Не пропускай да накажеш простотията, мърсотията! Бъди над всичко това, само че с покритие! И т.н., и т.н.
Няма невъзможни неща, няма вечни истини, всичко е възможно и поне донякъде зависи и от теб!
Това като начало стига ли ти като насока за поведение и откъде да се тръгне?!
:)
цитирай
11. sparotok - Отговорът на въпроса ти е : Започни първо от себе си!
21.10.2009 08:48
Прекрасен постинг!

И аз съм на мнение, че ако искаме промяна на живота, първо трябва да променим себе си.
Ако човек се държи като възпитан, горд и силен ще бъде третиран като възпитан, горд и силен!
цитирай
12. slancho - Тъкмо исках да напиша, че според мен ...
21.10.2009 19:20
Тъкмо исках да напиша,че според мен трябва да започнем от себе си и видях коментарите по-долу.
Няма да ги повтарям-това е и моето мнение.
Аз го наричам хигиена на отношенията.
Тези между хората,
тези между индивида и системата,
тези между управляващите и управляваните
и така на всяко ниво.
Това е възможно само ако не сме сива маса -а ЛИЧНОСТИ.Да трудно е но не невъзможно.Днес се върнах от чужбина и колкото и да съм подготвена психически, отново ми стана болно когато се сблъсках с мръсотията ,грубостта и безхаберието.Всеки трябва да започне от себе си-
1.лична хигиена
2.хигиена на духа
3.хигиена на околната среда
ВЪЗМОЖНО Е.
цитирай
13. july26 - Всичко е възможно ,стига да го пожелае човек и да повярва в себе си!
21.10.2009 23:11
Останалото са оправдания...
цитирай
14. injir - , , Ние лапаме мухите. . ., , Трудно е ...
04.08.2010 23:07
,,Ние лапаме мухите...,, Трудно е да пребориш мръсотията. Тя все излиза отнякъде. Ами като е все сметена под килима...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: july26
Категория: Бизнес
Прочетен: 987696
Постинги: 326
Коментари: 2482
Гласове: 7565
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол