Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2008 21:45 - Да си беден е диагноза....
Автор: july26 Категория: Други   
Прочетен: 10842 Коментари: 72 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04.2008 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                                        

                    И не защото аз съм решил така, а защото съм го осъзнал, видял, усетил, преживял и сравнил дори ако щете...
                    Хората, повечето поне, са недоволни от всичко и всички. Вместо просто да седнат и помислят какво да направят най-вече сами и за себе си, за да бъдат доволни и забелязани. Най-малкото това...
                    Бедният човек не си вярва, че само от него зависи да започне отнякъде, за да стигне до по-далеч от мястото, откъдето е тръгнал. Липса на смелост, на време или просто на кръгозор? Защо тогава едни от най-известните хора на планетата все пак са станали богати, без да са разчитали на наследство или на бащини пари ? Ами точно затова , защото са разбрали, че трябва да се борят сами за щастието си, а след това дотолкова са я приели за ежедневие, борбата имам предвид, че тя неминуемо е довела до нещо по-добро и по-различно. Може и да не станеш като Джордж Сорос, еврейски емигрант от унгарски произход, да не влизам в детайли кой точно е той сега, но поне би могъл най-малкото да хванеш за юздите собствения си живот. Не че е лесно , но не е и невъзможно...Стига да поискаш да тръгнеш по пътя на борбата за самия себе си...
                   Бедният човек не вярва и че може да получи адекватно образование, даващо му шанса да стъпи на още по-високо стъпало и оттам да гледа нагоре и нагоре. Не непременно Харвард или Йеил, и Нов Български Университет би свършил някаква работа като за начало дори. Образованието дава основа само, останалото пак зависи от теб. Дали ще успееш да видиш нещо повече и различно от другите е и Божи дар, не всекиму е писано да го притежава, но със сигурност е по-полезно да вдигнеш глава и да гледаш напред, а не само в краката си.
                   Бедният човек не вярва, че има равен шанс със всички останали, за да постигне по-добра кариера или напредък в професията. Че да се справи зависи от качествата му, а не единствено и само от връзките на този или онзи с шефовете. Ако вярваш в себе си, неминуемо достигаш до нещо по-добро. По-рано или по-късно...И не непременно с цената на компромиси.
                    Затова казвам, че да си беден е диагноза. И въпрос на избор. На твоят избор, просто нищо не е предопределено, само изглежда така. И винаги може да бъде променено, включително и от най-бедния. Но за да се случи това, трябва да се направи първата крачка. И тя започва с вярата в собственото " АЗ ". Вече на втората и третата става колкото трудно, толкова и лесно. Просто защото вече си взел решение и си започнал да го отстояваш...                        
                      Казвам всичко това по повод факта, че българите продължаваме да се самоопределяме като по-зле живеещи дори от народи от африкански държава, много по-бедни и неуспели от нас........                                                                                          


Тагове:   диагноза,


Гласувай:
0



1. анонимен - Замислянето ...
17.04.2008 09:10
Е, да. Много на място. Много хубав постинг, повдига духа и те кара да се замислиш.
цитирай
2. анонимен - Папагалска история!
17.04.2008 09:41
Папагалска история!
цитирай
3. анонимен - глупост
17.04.2008 10:00
бедния няма шанс!
и все повече няма да има!
цитирай
4. july26 - :)))))
17.04.2008 10:05
Не се учудвам на 2 и 3, това са тази част от българите, дето все ще е недоволна, и джакпот да й си падне от тотото. Щото можело да бъде и по-голям..джакпота де...:)
Колкото и папагалска да е една история, винаги има нужда да се преповтори и да се говори за това.Просто някои хора ще видят ползата от нещо подобно, въпреки че звучи елементарно.Не съм свещеник и не проповядвам нищо,просто за много хора действително най-важното нещо е да си повярват.Пък после-да става каквото ще...!
Не знам досега песимизмът да е помогнал на някого да промени живота си към по-добро.Но ако смятате,че върши работа-използвайте го...
:)
цитирай
5. roksolana - ...
17.04.2008 10:41
Мощна тема :)))
Както всичко в живота ни, и богатството и бедността започват в главата ни. "Богато" или "бедно" мислене имаме. Един човек с бедно мислене и джакпот да спечели, след като го изяде, изпие и си накупи разни скъпи работи :) пак ще си остане такъв, какъвто е бил и преди джакпота :) А човек с богато мислене и с начални 300 евро да речем може да направи чудеса :)
Ако всички съществуващи пари в света в един момент се разделят поравно между всички хора, то след време те неминуемо пак ще се разделят на бедни и богати.
За бедното мислене са характерни много, непреодолими за повечето хора стереотипи: богатите са мошеници, богатите са мръсни хитреци, много пари никога не могат да се спечелят с честен труд, богатите от време на време ги стрелят и т.н и т.н. :-7 И още - абсолютната увереност, че ако някой богатее, то това винаги е за сметка на някой друг, който обеднява...Е не, по-добре да съм беден, но да заспивам с чиста съвест.
Ако си повтаряш като папагал "аз нямам шанс и все повече няма да имам" - ами естествено, че никога няма да имаш. Той дори и да ти се навира в очите, ти нали си абсолютно сигурен, че такова животно няма...
цитирай
6. july26 - Рокси...ти даже го каза по-добре и от мен...:)
17.04.2008 11:08
Или най-малкото покри още по-широк периметър...
Има една настолна мисъл за мен..." Дай ми идеи, парите сами ще дойдат после " ...и тя е водеща навсякъде по света в противовес на нашето " Не ми давай акъл, пари ми дай".
Вярно е ,че сме богати на идеи, не сме и глупави, пък за комбинативни да не говорим. Защо обаче не искаме или не можем да впрегнем всичко това в нещо трайно съзидателно и така да доказваме себе си, просто нямам обяснение.
Огледай се в себе си,опитай са ди очертаеш потенциала, силните и слабите страни, повярвай си поне за малко и тръгни напред.Най-много да спечелиш...
:))))
цитирай
7. angella - :))
17.04.2008 11:18
е сега вече ще те намразят .... не бедните, а комплексарите с бедняшко съзнание
цитирай
8. july26 - От любовта до омразата има само крачка, чадо мое...
17.04.2008 11:35
Както и обратното...
Нека светим с огън, който осветява душите на непросветените, пък да става, каквото е писано да става...
Амин...!!!
:))))))))))))))
цитирай
9. roksolana - ...
17.04.2008 11:38
Моето обяснение е, че повечето хора не изпитват потребност да се доказват, да развиват потенциала си и т.н. Бедното мислене по принцип е потребителско мислене. Богатото мислене винаги е съзидателно, стремящо се да създава (ценности, възможности и т.н.), а не само да потребява това, което вече го има като даденост наоколо.
Да се доказваш, да се развиваш е труден и продължителен процес. И отговорен. Като при това отговорността за всичко, което става в живота ти, е изцяло твоя. Ти си поставил целите, ти си взел решението, ти извършваш определени действия. И кой друг може да е виновен, ако не става? Само ти. Е това повечето хора не могат да го преживеят :) Затова - по-добре - без цели, без решения, без действия...Затова пък винаги се чувстваш не-виновен, не-сгрешил...А ако животът ти не върви, както на теб ти се иска (при това въпросът с какво и дали си заслужил нещо по-доро изобщо не възниква :), то винаги можеш да обвиниш за това някой друг. Красота! :)
цитирай
10. angella - ха-ха
17.04.2008 11:40
С риск да се противопоставя на Божественото ти слово, ще споделя, че Слабите (духом) не могат да обичат, но да мразят могат :))
цитирай
11. july26 - Смятам твоето обяснение за вярно...:)))
17.04.2008 11:46
Обаче ...как при това положение изобщо може изобщо да " прогледнеш " и да осъзнаеш, че живота ти си зависи единствено и само от теб самия. Има ли изобщо шанс за това някакъв, а? И да поискаш да си носиш отговорността, изцяло и единствено и само ти ?
Аз лееекичко се съмнявам в това...
:)
цитирай
12. july26 - Анджела.....
17.04.2008 11:48
Кой тогава, ако не силните духом трябва да поведат останалите по верния път към верния брод, за усетят и видят сами Истината...
Кой , ако не ние, питам аз и отговор не чакам...?!
:))))
цитирай
13. roksolana - ...
17.04.2008 11:53
Шанс винаги има :)
Но това никога няма да стане :) - всички в единен порив (или не дотам единен) да прогледнат и да осъзнаят.

Ти можеш да водиш само тези, които ИСКАТ и които СА ГОТОВИ - да видят сами истината. И да действуват!
цитирай
14. angella - вариант за водачество 2
17.04.2008 12:02
Водач на слабите може да си ако бъдеш като тях и не пускаш теми като " Да си беден е диагноза" . Плюй по богатите, обвинявай ги и ще пожънеш успех сред бедните духом...
Това беше безплатно....за повече информация....:))
цитирай
15. july26 - Мда...
17.04.2008 12:04
Аз съм Пътят и Истината и Живота...
Ако има искащи и готови да ме последват, готов съм да застана начело....
....Дали пък и Б.Б. не си говори по този начин, мм?
Нещо познато ми се вижда...
:))))
цитирай
16. slancho - :))Вече се заливам от смях, благ...
17.04.2008 12:23
:))Вече се заливам от смях,благодаря,имах нужда от това.Ако трябва да съм сериозна темата си я бива,но разговора ме разведри с чудесното чувство за хумор.
Браво Джу:)
цитирай
17. krotalka - Съгласна съм с твърдението
17.04.2008 12:33
Толкова е лесно да се върви по течението и да се мрънка, че си беден. Повече, много повече усилия са нужни за да промениш нещата. Трябва само да се иска и да е готов човек да ги направи. Примери мога да дам, но смятам, че не е необходимо. Да чакаш да ти падне на готово - не става. Всеки сам е отговорен за това дали е беден или богат. Естественно, че ще си беден, като те мързи. Говоря не само за материлна но и за духовна бедност.
цитирай
18. july26 - Не се смей, нещата всъщност са сериозни...:)
17.04.2008 12:40
Колкото и смешно да са представени понякога...
Крот...какво да кажа повече,ти казваш всичко...
:)
цитирай
19. verdji - :)))
17.04.2008 13:59
Не мога да изчета всичко, но бедният е диагноза и няма измъкване. Това е като да имаш рак - независимо дали го знаеш, искаш или не. Големи глупости си измислил, но с тях може да спечелиш пари - ама само в Щатите:))) Тука се грижат прекалено усърдно бедните да си останат бедни:)))) Сега верно, че трябва да има и дефиниция на бедност, и да се посочи граница на бедност и т.н. Но... винаги има едно но... правилото има изключения:))) и всеки беден се надява точно той да е щастливото изключение.
цитирай
20. buboleche - ...ами
17.04.2008 14:03
да се запише някъде, че съм съгласна с теб. това е начин на мислене и поне аз досега не съм видяла човек с такъв начин на мислене, да се промени.
цитирай
21. maymi - Айде мен тогава ме запишете като несъгласна :)))))
17.04.2008 15:15
С мрънкането на един народ могат да се обяснят много неща. Но не мисля, че е обяснение – панацея. Без генерализиране, по света има по-скоро нации с висок социален статус и държави, които наричаме бедни. Всички тези „бедни” народи разбира се имат нещо, което е общовалиден отговор на въпроса "Защо жителите им са бедни?" Но не мисля, че основния проблем е в липсата на идеи и склонността към мрънкане на хората им. Има политика, държавно управление, условия, обстоятелства....

„Бедният човек не си вярва, че само от него зависи да започне отнякъде....” – е разбира се Юли, че не зависи само от него.
1. Един поглед назад....... у нас е много години социализъм, а от 17 години – всъщност колко от тях не са със управление на социалисти?! Разбира се, че това създава у хората стереотип на мислене. Защо се сърдиш на хората, че очакват главно грижа от страна на държавата, като това е познатия модел?
2. Липсата на национална икономическа политика по време на прехода.
3. Отричаш ли, че дребния бизнес беше съзнателно и умишлено мачкан с всякакви средства от върхушката, за да не достигнат нивото на средна класа!
4. Разбира се – хипнозата и облъчването в посока внушение на бедните, че не са бедни... :))

„Бедният човек не вярва и че може да получи адекватно образование, даващо му шанса да стъпи на още по-високо стъпало и оттам да гледа нагоре и нагоре...” – не вярва, щото у нас не може да получи адекватно образование и това е положението - всякакво друго образование да, но точно адекватно...... А НБУ първо е с платено образование и съответно в него не учат децата на бедните. Второ, като ниво НБУ е .......... (за съжаление една от неправдите на живота е не приемането на вулгаризми от жена... :))))

С две думи – само с вяра и личен избор не става. Не всеки има характер на бизнесмен или гъвкава мисъл. Много хора са устроени да бъдат добри изпълнители, без да могат да генерират или осъществяват собствени идеи. Това не ги прави хора второ качество или „болни”. Други просто искат да бъдат учители или лекари. От лекарите един на 20 хиляди се ражда с качествата на Гайдарски (качества на гъвкаво бизнес мислене), който ражда идея за собствена клиника, а става и министър. Другите просто получават месечна заплата, колкото определи Гайдарски. И са под определението „бедняци” в Европа.

Цитирам един точен - Проблемите на бедните нации имат дълбоки институционални корени в собствените им държави, където пазарите не работят ефективно, а политиците и държавните служители не носят отговорност пред гражданите.
Чак след това е личния стремеж.
цитирай
22. july26 - Благодаря за категоричното мнение, Верджи..:)
17.04.2008 16:06
Само дето тук и там не е важен елемент, за да направиш една или друга крачка. Има достатъчно успели и тук и там и навсякъде по света. Първото обаче е вярата в самият себе си, дали ще успееш и доколко е друг въпрос.Както и по какъв начин...
Буболече....записано е вече,с вх.номер и т.н.Благодаря ти...:)
Майми...ех,Майми....!!!!
Не оказвам никъде,че обяснението е панацея,не го и мисля даже.Разбира се ,че не е...
"Бедният човек не си вярва, че само от него зависи да започне отнякъде....” - разбира се, че само от него зависи ДА ЗАПОЧНЕ ОТНЯКЪДЕ...
Нито държава, нито политиката нямат и грам отношение какво ще накара едни индивид да направи една или друга крачка, тя зависи само от него и толкоз!!!
Относно образованието...по-натам продължавам с "образованието дава една основа само ", ти някак го пропускаш обаче. Явно не ти се струва важно, за мен обаче не е така...
За пореден път ми става ясно,че единствено управлението през последните 50-60 години пречи на човек да се развива, иначе той самия се напъва здраво и има желание, ама комунистите, разбираш ли....Айде стига с тая плоча, моля!!!
И последно-не говоря за бедна нация, а за бедни хора.бедните навсякъде по света имат подобен проблем.Навярно и там,както и в БГ, проблемът е в комунистическото управление единствено и само.
И не казвам, че само с вяра и личен избор става. Казвам,че с вяра в собствените сили се започва, а къде се стига, е много отделна тема.
Моля те, като коментираш, не вади думи и изрази от контекста, защото излиза нещо съвсем различно накрая. Знам, че го можеш, не знам защо се налага да го правиш обаче...
И аз мога да цитирам много други точни, друг е въпроса какви критерии си приела за оценка на точността им...
Поздрави все пак...
:))))
цитирай
23. анонимен - забравихте
17.04.2008 16:29
да кажете, че трябва и АКЪЪЪ..Л
цитирай
24. maymi - Бе, Юлиии..... :)))
17.04.2008 16:30
Не съм съгласна с понятието "адекватно" образование у нас и за това за него се гепвам... Просто споря за това конкретно. Моето хлапе е ученик в момента. Категорична съм, че не получава адекватно образование (приложимо към новия свят и съответните реалности). Ако не успея да го пратя да учи някъде навън после, "адекватното" му образование ще бъде "идеална основа" сегашното мое хлапе утре да стане един от бъдещите така характерни за страната ни дървени философи, които ще мрънкат, че в тая държава нищо не става...

Една държава може да създаде подходящи обстоятелства за заможни хора, може и съзнателно да им попречи. Ако им пречи, това е социализъм и точка :)))

И пак моля да ми обясниш "индивида" доктор в БГ каква крачка и на къде да направи (изключвайки създаване на собствена болница - не всеки става за това и изключвайки и корупцията, защото предполагам нямаш нея предвид във възможните крачки на някъде... :)))))
цитирай
25. july26 - Бе, Маймииии......
17.04.2008 16:48
Тотално изместваш темата просто и не искам да влизам в твоите обяснения по твоята тема. Не казвам ,че не си права, но нямам за цел да обяснявам неща, които не са моя работа.
И освен това...твоят син не е беден, ти не си бедна, така че това не е твоят случай.
Никъде и не твърдя,че образованието у нас е адекватно.Прочети по-внимателно, моля...
:)
цитирай
26. анонимен - Колко ли още
17.04.2008 17:08
глупости ще прочетем като "избрани" в този сайт? Сякаш избират най-добър лексикон между подрастващите. Инак модераторите имат претенции да се изживяват като социално-политически и културен филтър. Егати филтъра, щом четива за седмокласници са предпочитани. Ми ние тогава може да съставим планче с предпочитани теми, заимствайки от творчеството на шестокластничките от столично школо.
Дефинирай ми богатство, момче! Какво означава да си богат? Защото, нали, останалите са бедни, сиреч лузъри. Беден ли е даскалът с триста и педесе лева заплата? Ами докторът, който уморено бърше чело след операция, от която е взел десет лева. Бедни ли са честните и свести журналисти? Беден ли умря Христо Фотев? Богат ли бе Иван Динков. Въпроси, въпроси.

Такава тъпотия си написал, че чак ме е яд, дето те прочетох. Нищо не си разбрал, вероятно си много млад. Има време да вървиш както нагоре, така и надолу. Защото това е живота, момко .
Твърде си зелен и самонадеян и много ще те боли, помни ми думата. Вземаш се твърде насериозно и съдиш от крехката си камбанария останалите. Доналд Тръмп е фалирал три пъти, но се е изправял-ако беше тук ,обаче, нямаше да се изправи. Тези правила,които си посочил, важат за един друг свят, където има правила-там, където няма, богатството е синоним и на безчестие и безнравственост.
цитирай
27. july26 - Пич...да те открехна нещо...безплатно...
17.04.2008 18:05
Ако има някой , който е тъп в тая ситуация, то вервай ми ,че не съм аз...
Щом от това , което четеш, решаваш, че съм " момко " и човек без опит, няма какво да ти обяснявам. Виж, за това,че още много ще вървя нагоре...да знаеш , че не само го мисля, но и го правя. Относно камбанарията...също никак не е крехка, а пък насериозно съм се вземал винаги. И затова съм такъв, какъвто съм- умен, успял, харесван, интелигентен, творчески настроен и т.н. И надолу съм вървял и съм се качвал после...
Ама какво да те занимавам, ти си наясно със всичко и най-вече със себе си, не е моя работа да те уча, а и го нямам за цел,де...
На теб вече ти е поставена диагнозата...
Айде жив и здрав...!!!
цитирай
28. krotalka - Към анонимен 17.08
17.04.2008 21:24
Всеки сам решава какво означава за него богатството. За един това е да има 1-2 скъпи коли, за друг това са много вносни дрехи и бижута...С една дума всеки има собствена представа за богатство. Съответно всеки се стреми към нещо конкретно - към собствената си представа за богатство. Уеднаквяване не може да има. Аз може да съм постигнала това, което за теб е богатство, но за мен да не е достатъчно, по простата причина, че представите ни са различни.
цитирай
29. vivantcev - Всъщност единствените които ми...
17.04.2008 21:54
Всъщност единствените които мислят тук са Мейми и анонимния, без да толерирам тона му. Но като позиция, това е.
Аз самият съм беден, но не искам да говоря за себе си, а за десетките мои колеги, изтъкнати умове в своите сфери и имали нещастието да се родят в държава с точно такова управление.
Това е истината човек. Просто условия и обстоятелства, както казва Мейми.
цитирай
30. krotalka - До анонимен
18.04.2008 00:22
Явно ти си от тези, които вечно са недоволни, вечно гледат в паницата на съседа. Мен не ме интересуват тези, които са свръх богати, забогатели по нечестен начин. Те не са ми мярката за богатство. Това, което имаме аз и семейството ми ме задоволява. Всичко сме постигнали с много труд и понякога с лишения в името на по-голямата цел. Не се меря със свръхбогатите, нямам и намерение да притежавам тяхното богатство. Доволни сме, че можем да спим спокойно и да не се страхуваме, че някой ще ни гръмне. Смятам, че средна класа е най-точното определение за това, което притежаваме.
цитирай
31. roksolana - Ще си позволя
18.04.2008 00:41
Да цитирам едно мнение.
Този, който го е писал, явно е
лишен от способността да мисли. И изобщо няма представа каква е истината, какви са обстоятелствата и условията.
И явно е напълно ненормален, щом свързва бедността или богатството с лични качества, а не с управлението на държавата.

10 НАВИКА, КОИТО ВОДЯТ ДО БЕДНОСТ

Богатството не е синоним на успех или щастие, а бедността не е порок. Именно богатството обаче позволява на човека да се чувства свободен и значим, а бедността ограничава кръгозора му. Има десет характерни навика, които пречат на човек да стане богат. Проверете дали нещо от този списък не пречи и на вашия успех.


1. Самосъжалявате се.
Хората с нагласата, че са бедни, се самосъжаляват и предполагат, че не им е писано от съдбата да бъдат богати. Някой се самосъжалява, заради това, че се е родил жена (понеже мъжете имат повече възможности), друг - заради пълната си фигура (защото стройните хора получават по-хубавите работни места), един оплаква ръста си, националността, цвета на кожата, религията на предците си, някои хора се самосъжаляват, че не са се оженили (омъжили), други плачат, че трябва да носят брачна халка или че са се развели, младите виждат източника на проблемите си в своята неопитност, възрастните - в своята възраст. Как мислите, ако човек се съжалява заради някакъв маловажен факт и по цели дни се фокусира върху него, как ще постъпят хората около него? Самосъжалението е камъкът, който ви дърпа към дъното, тормози по пътя на развитието и всъщност е най-добрият метод за търсене на нископлатена работа и като правило води до жалко съществуване.

2. Икономисвате от всичко.
Постоянното търсене на етикета с надпис "Намаление" и магазини с табела "Разпродажба", нежеланието да плащаш за добро образование на своите деца (защото нали и на вас никой не ви е помагал), стремежът да заставиш сътрудниците си в собствената си фирма да работят колкото може повече за колкото е възможно по-малко пари - ето точните признаци на това, че във вас вече живее вторият навик на бедните хора. Стремежът към тотална икономия не е признак на мъдрост, а индикатор на това, че при вас е налице дисбаланс на доходи и разходи, а вие подхождате към решението на този проблем неправилно. Програмираният за богатство човек е готов да плати реалната стойност на нещата и щедро възнаграждава труда на своите помощници - и очаква същото от другите.

3. Ненавиждате работата си.
Не е възможно да работиш с пълен капацитет работа, която презираш. А ако работите с половината от възможностите си, не получавате резултат, пари, удовлетворение от себе си. Кръгът се затваря, защото работа, която не ти носи пари, удовлетворение, може само да се ненавижда. Това е навик на бедния човек - насила да прави онова, което не харесва, а още по-зле, с всички сили да избягва да го прави. Ключът към спасението от третия навик на бедния човек е да прави не това, което е нужно, а онова, което му носи най-голямо удовлетворение. Само в тази област ще постигнете великолепни резултати!

4. Измервате успеха с пари.
Бедният човек е уверен, че само притежаването на известна сума пари е способно да му донесе радост. Само определена сума в банковата сметка може да му подари възможност да се почувства щастлив, да има скъп костюм, красива вила, пътешествия, независимост от съпруг или родители или като напусне службата си. Практиката обаче показва, че щастието така и не идва. Успешният човек измерва щастието в единици по-значими от долари, левове или евро. В какви точно - всеки решава сам за себе си.

5. Харчите повече, отколкото можете да си позволите.
Кредитните карти и усмихнатите банкови служители с радост ще ви помогнат да паднете в капана на дълговете. Понеже човек, който не желае да стане успешен, не иска да разбере разликата между полезен кредит, взет за развиване на собствения бизнес и събарящата лихва при покупката на разкошна нова кола или огромно жилище с кредит от банката.

6. Избирате моментната изгода.
Желанието да получи всичко максимално и то веднага е типичният подход на бедните хора. Те не са способни да разберат, че постъпвайки на длъжност със средна заплата в солидна фирма, след няколко години могат да имат много повече, отколкото ако обръщат внимание само на това колко ще получат след месец. Готовите за неудачи студенти казват, че институтът само им губи времето, което биха могли да употребят за някоя супер далавера.

7. Хленчите и мрънкате.
Животът е тежък? Просто е ужасен. Навсякъде дискриминация, корупция, простотия, криминални истории - за вас, нормалния човек, няма път към успеха? С всичко това ще се съгласи всеки потенциален неудачник. Ваксината срещу този навик е креативност. Намирате уникални възможности да се борите с пороците на външната среда - така излизате победител от ситуация, принципно неизгодна за вас.

8. Сравнявате себе си с другите.
Павел си мисли, че е по-добър от своите съученици, защото той единствен е завършил осми клас с пълно шест. Васил е сигурен, че е по-зле от приятелите си, защото само той единствен не работи през лятната ваканция. Коста презира брат си, защото още няма бе-ем-ве, а от вчера Росен вече има. Елена е готова да удуши приятелката си, защото тя има повече ухажори. Всички тези хора вече имат прекрасно развития навик на неудачника - стремежът да сравняват себе си с другите. Това, че ти единствен от своя випуск си завършил университета с отлична диплома, не значи, че си най-умният студент в света. Това, че караш "мерцедес", още не е повод да презираш всички, които карат старичките си коли втора употреба. Винаги ще се намери някой, който ще е по-добър от вас. Навикът да се сравняваш с другите е в основата си неудачен - това е навикът на неудачника. Помислете дали ви трябва този навик или ще бъде по-добре да се заемете със себе си и да не допускате външният свят да завземе контрола над вътрешния?

9. Измервате богатството с пари.
Истински богатите хора не само са разкъсали връзката между щастието и паричните знаци (освобождавайки се от четвъртия навик на бедняците), но и са зачеркнали знака на равенство между размера на банковата сметка и понятието богатство. Истинското богатство е умението да привличаш парите, да ги създаваш на празно място, да организираш нови видове бизнес - и тогава няма защо да се боите от данъчни и прокурори, нито от кражби или отмъкнати номера на кредтните карти. Истински успелият човек не зависи от обема на собствения си чувал със злато.

10. Изолирате се от собственото си семейство.
Великолепни неудачници се получават от онези, които се откъсват от собственото си семейство, обяснявайки това с нежеланието на неговите членове да го подкрепят в трудна минута, да му услужат с пари, да го разберат, да споделят убежденията му и т.н. Те не разбират, че семейството - това е прекрасен източник на вътрешна подкрепа, към която можеш да се обърнеш, когато във всички останали сфери на живота нищо повече не ти е останало. Само любовта на близките може да ни помогне да се изправим, когато не остава никаква надежда.

http://margaritta.dir.bg/2008/mart/05bednost.htm

Истината не зависи от устата на говорещия, а от ушите на слушащия.
цитирай
32. tagarski - BEDNOSTTA BILA DIAGNOZA?
18.04.2008 07:58
BEDNO, BEDNO MISLENE ZA PATIA KAM BOGATSTVOTO ...
V SVETA E OTDAVNA IZVESTNO






Bedno, bedno mislene za patia kam bogatstvoto ...
V sveta e otdavna izvestno kakto kakvo e bogatstvo i bednost, taka i zavisimostta na tezi harakteristiki ot li4nite ka4estva i ot upravlenieto na darjavata ...
Tekstat, a doniakade i komentarite po nego sa oba4e naistina balgarski - samomnenie i samo4uvstvie do Gospoda, siakach svetat e zapo4nal ot nas i ot v4era ...
Ne moje, ama naistina prosto ne moje ot li4ni hrumvania da se pravi filosofia na bogatstvoto i bednostta ...
Na diagnosticirane po-skoro podleji misleneto na individ, koito tvardi, 4e bednostta bila diagnoza...
Viara mu lipsvala na bedniat ... Isus obechtavache pone nechto mnogo pove4e v zamiana na viarata v Hego i Otca mu...
Stranno, naistina li e bogat avtorat na tazi publikacia? Zachtoto s takova mislene samo v Balgaria mojech da stanech bogat...






цитирай
33. july26 - :)))))
18.04.2008 09:34
Благодаря за диагнозата,Тагарски...
В качеството на какъв ми я давате лично, а ?
Ако си бяхте дали труда да прочетете и коментарите по-горе , може би щяхте да имате по-широка база за разсъждения що е то богаство, дали само с пари се измерва или и с други неща...
Лични хрумвания....не, по-скоро и лични впечатления. Но това са досадни подробности, не вярвам да си промените гледната точка...:)
Къде видя самомнение и самочувствие " Български тип- не знам...
И ..." Исус обещаваше поне нещо повече в замяна на вярата в Него"...Ей, нищо общо с Исус и нищо не обещавам никому. Разсъни се малко и тогава коментирай....
цитирай
34. benoa - Абе то и да си
18.04.2008 12:24
олигофрен е диагноза. но не те съдят са това. нито в съда, нито морално (нито в някой блог).
хората се раждат с различни качества, които в последствие могат да развият или потиснат. (е, могат да се заемат и с нещо, което нито е вградено, нито развито и пак да успеят, все пак се намираме в България).
бедността е диагноза, колкото и умението да риташ топка, да ходиш на ръце или да ядеш шкембе-чорба например. разбира се в съвсем различни съотношения от показаните прмери.
цитирай
35. july26 - Benoa.....никакво осъждане не правя...
18.04.2008 13:54
няма присъди, има констатации на базата на лични впечатления и на изследвания разни, правени по света...Не от мен.
Естествено , че хората се раждат различни и стават различни в зависимост от хиляди фактори.
Единственото, което казвам е че човек е нужно да си повярва, в себе си да повярва и да опитва да върви напред и нагоре. Доколкото може, доколкото знае, доколкото е силен и доколкото му позволяват условията. Последното също е много важно, но не и единствено определящо. Вариант-или опитваш да промениш условията, или се нагаждаш спрямо тях.Третия вариант е да си намериш мястото другаде, подходящо за теб самия.
Това е положението...
От друга страна, кой казва, че става дума ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА МАТЕРИАЛНО БОГАТСТВО ?!?! Аз поне никъде не формулирам изрично, че водещото или единственото е материалното. Даже обратното, казвам че съм привърженик на мотото " Дай ми идеи, парите сами ще дойдат после ".
Истината за мен е в БАЛАНСА между духовното и материалното. В какво съотношение зависи от всеки конкретен човек, както го разбира и както му е нужно, за да се оцени или самооцени.
Та накрая да поясня последно.....Ако си беден духом ,си за никъде. Ако те е сковал страхът и само се оправдаваш и оплакваш, си за никъде.
Ако си всичко това, всъщност, ти сам си си поставил диагнозата. И това е най-страшното...

цитирай
36. sehera - джул, съгласна. добър пост! и по...
18.04.2008 13:58
джулс, съгласна. добър пост! и последващи мнения, поздравления.
цитирай
37. benoa - абе хубави ги говориш
18.04.2008 14:05
ама тез духовно бедните и хората без амбиции да се усъвършенстват обикновено работят едни професии, без които ние, духовно извисените ще умрем от глад, студ и какво ли още не.
така че нека не гледаме от високото на нашата камбанария, а да се радваме когато хората изпитват удоволетворение от работата си, независимо как ние я оценяваме !
цитирай
38. july26 - Ами...съгласен съм...:)
18.04.2008 14:25
Нито нападам някого,нито акъл давам.
Най-важното е наистина човек да се усеща добре и полезен.На себе си и на останалите,на които държи...
:)))
Благодаря, Сехера...:)))
цитирай
39. viovioi - Може и така да е..
18.04.2008 14:46
Но познавам бедни, безгрижни и щастливи хора! В джобчето им дрънкат семки и бонбонки:)) Като в онази детска песен-закачка. И така вървят по своя път. Но знам богати, нещастни и угрижени за банковите си сметки и успеха на бизнеса!! Да не те да не идат ТАМ??? Какъв е смисъла тогава? И не ми е много ясно кой е по-добре??
цитирай
40. анонимен - :) Прочети го july26
18.04.2008 15:04
http://zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=184203
цитирай
41. анонимен - диагноза
18.04.2008 15:57
"умен,успял,харесван,интелигентен,творчески настроен и т.н."
Диагноза-широкоскроен материалист.
Успелият човек,истински успелия човек,никога,не се задоволява.Да,някога,ще бъдеш "горе",но просто няма да се върнеш.,за да го оцениш.
цитирай
42. july26 - Въпрос на критерии,анонимници...:)
18.04.2008 16:32
Кой точно определи какво значи понятието " истински успял човек" ? И защо трябва да го приемам едно към едно за себе си, а?
защото ти си решил, че така ти харесва? Ами на мен пък ми харесва друго...:)
Виовио...това име всеки път ме обърква като признасяне,не се обиждай,моля...и ти си права.Точно там е въпросът-всеки има различно разбиране за достатъчност и баланс,ако щеш...
:)))
цитирай
43. nobelman - july26, приятелю, не им се връзвай...изключително си прав
18.04.2008 19:32
поздрави -постингът ти е супер. Аз съм почти на 100% съгласен с теб и ще добавя още нещо, ако позволиш.
Някой мъдър човек беше казал .."човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му"...Аз лично много вярвам в това и то ме е водило през годините и ме е измъквало от много трудни житейски ситуации...
...ти добре си го написал, ама кой как го чете и какво прочита ? Типично по мил роден обичай (подличко и анонимно)-всеки първо се взема на сериозно и се оприличава с бедняка (на когото все някой друг му е виновен и най-вече обстоятелствата или икономиката или държавата или политиката или .....какво ли още не), веднага след това тръгва да те напада за мнението ти....Нормално ! Именно отрицателните отговори на поста ти, доказват, че бедността е диагноза ! Разбира се, едва ли този, който може да го осъзнае е такъв :-)
Моето лично мнение - аз се считам за много богат и успял човек, което пък ме кара да се чувствам щастлив !
Веднага обяснявам - богат съм, защото имам 5 деца и (слава на Бога) успявам да се грижа подобаващо за тях. Те винаги са нахранени, прилично облечени, културни и възпитани, ученолюбиви... е, ученолюбиви са почти всички:-). Всяка сутрин благодаря на съдбата си, на Бог и на Вселената и на всички земни и неземни сили, които ми дават възможността да живея този прекрасен живот... Всеки ден приемам като голям подарък и голяма възможност да свърша нещо прекрасно и ново ... или нищо да не свърша и да мързелувам....но да изживея този ден както си искам...ето това е, за което съм благодарен- на възможността, че имам избор...
....защо казах, че се имам за успял ? Ами това наистина зависи от т.нар."камбанария", но в погледите на съседите, непознатите, колегите и пр. съм успял - имам си коли, имоти, бизнес, обличам се относително добре и т.н. и т.н....толкова ми е смешно понякога....сетих се за нещо (леко лирично отклонение в ляво) - Бедността не само е диагноза, а е и диагноза за тежка и често нелечима болест. При някой пациенти, обаче, вследствие на навременното й поставяне и правилно лекуване, има много големи шансове тази болест да ги отмине...За съжаление, при тези, където е заложена генетично - няма спасение...Да се върна на "камбанарията" - еми, ако да речем некой ме счита мене за успял, какво ли мислят за мен по-успелите ? (ще ти споделя, че този въпрос си го задават само такива като теб и мен, на противниците на тезата ти, този въпрос никога няма и да им хрумне, всъщност и много други работи не им минават през ума и именно това ги прави бедни, но ти и така си го описал много добре). ..............темата е доста обширна и по този въпрос може много да се говори, от мен толкова - още веднъж-поздрави за постинга. :-)
цитирай
44. july26 - Гепи, Нобелман...!!!
18.04.2008 19:54
Още един Себеподобен май....:)))
Което ме радва...и браво за баскетболния отбор,играете ли си на двайсе и едно, а?:)))
хахахаа...благодаря за така написаното мнение,най-после някой да е наясно за какво става въпрос.Извинявам се, на още някой....:)))
А на теб комунистите не ти ли попречиха, и още 50 години съветска власт ? Е това май не трябваше да го казвам...ама като ми идва на клавиатурата,кво сега...
Разбира се,че е обширна темата и нееднозначна, аз само я отварям...но е и болна все пак.
но пък...такъв е живота...!!!
И понеже цитираш една мисъл, дето си я повтарям и аз постоянно...за големината на човека и мечтите му...това важи ли винаги,например когато жените много си мечтаят за нещо голямо-сбъдва ли се ?!?!
:)))))
...та да продължа и да кажа, че " у наше село идентичен случай ". В смисъл, съгласен съм с тази максима напълно...
Приятен уикенд с отбора...!!!
:)))
цитирай
45. cefulesteven - Няма ме, какво ли диша и говори, п...
18.04.2008 20:00
Няма ме, какво ли диша и говори,
пулсира, плаши се, мълчи,
държи се на проядения корен
и мъчи се да разцъфти.
Кое кафето пие рано,
обявите за работа чете,
с перо разчепва стари рани
и още кръв от тях тече,...
и текват думите, и чуруликат, и ухаят,
и краят се отлага, има и мечти,
опомня се, пробужда се, желае,
прегазено копнение шепти,
а щепотът във крясък преминава,
откъснат от гърдите е почти,
но миг пред страховитата изява,
съзнава, че безсилният крещи.

И свива вопъла като бележка,
написана на смачкан лист,
безкрайно е, безкрайно тежко,
потъпкан да останеш чист.
цитирай
46. benoa - Аз пък ви пожелавам
18.04.2008 20:03
един ден да живеете сред напълно 'здрави' хора по вашия критерий.
тогава разбира се няма да има учители, лекари, някви си хигиенисти, общи работници и майстори и кви ли още не, защото според вашата диагноза те са 'бедни'.
Не критикувам вас, а разбирането ви за беден. Както и критиките ви към хората, опитващи се да ви обеснят, че може да се чувстваш добре във собствената си кожа въпреки признаците за ваш'та диагноза.

За мен отдавна хората говорят,
че вечно съм без пукната пара,
но аз със всеки съм готов да споря
дали това е най-важно на света

Живея на последния етаж
в една мансарда, точно под звездите
прозорецът е моята врата
и аз вървя към тях и ги разпитвам

Дали след време тука под звездите
прозорецът ще има светлина
дали тогава пак ще слушат "Бийтълс"
и вечните поети ще четат

Дали хазяйката ще идва рано
с виенска кифла, с каничка кафе
и вместо да попита тя за наема
ще се усмихне - спахте ли добре

И пак ли ще звучи невероятно
за някой , ако някой пак твърди,
че има най-голямото богатство
един прозорец и безброй звезди.
цитирай
47. july26 - Benoa...объркал си се нещо,ама хайде....
18.04.2008 20:51
Просто си го дал на " автопилот"...Нищо, случва се...:)))
Няма да те карам да четеш по-внимателно,щото ако си имал желание,щял си да го направиш...
Иначе, ако това публикуваното те кефи, не бих си позволил да те нарека диагностицирано беден...
то и да не те кефи ,пак не бих си позволил да ти слагам диагнози ,де..
:)))
цитирай
48. july26 - Cefulestev...не че знам какво означава,би ли обяснил,моля?
18.04.2008 21:02
Ше ми е интересно да разбера.Моля...:)))
Виж,трудно ми е да си представя, че съм безсилен пред нещо.Не го разбирам,разбираш ли ?
Вярвам в себе си, боря се доколкото мога,мисля постоянно как да променя едно или друго, да се справя с едно или друго. Да направя живота си смислен и по възможност по-красив...
Такива неща...ако аз мога, всеки би могъл, в по-малка или по-голяма степен.Стига да поиска...
Я погледни какво ми е мотото най-горе...:))))
цитирай
49. lava - Потвърждение от живота
18.04.2008 21:18
Стигнах до коментар на анонимен #26 и реших да кажа едно мое мнение. Тук всички говорят за нещо свое, което не винаги е по темата, освен това понятията са много неясни (всеки ги разбира по своему).
Съгласна съм с автора, че всичко се корени в начина ни на мислене. Синът ми беше кривоглед, с очила (освен това не вижда с едното око), комплексиран от постоянната агресия на баща му, които не намери една добра дума за син отличник (ако не друго). Пътят му щеше да поеме надолу, ако не беше една неприятност, която извади на показ неговият силен характер. И ТОЙ ПОВЯРВА В СЕБЕ СИ. Оттогава животът му се промени. Завърши МИО (с моята учителска заплата и своите хамалски надници, след това си помагаше с парите от студентските бригади). После се яви на изпит GRE, получи почти максимален резултат и сега учи магистратура - педагогическа психология в USA. Учи на разноски на американския университет. И иска да се върне тук, за да работи с българските деца и да ги учи на позитивно мислене (и много други неща, които не се учат в училище).
За разлика от другите не си изказах мнението, просто дадох нагледен пример от живота. Откакто повярва в себе си и преодоля всички комплекси той привлича невероятни приятели, с които преживя много пълноценни и истински мигове.
Това е.
цитирай
50. cefulesteven - Не, нека не обяснявам, може, нал...
18.04.2008 21:31
Не, нека не обяснявам, може, нали:)

Според критериите ти "бедност-богатство" Винсент Ван Гог, беден ли е или богат?

Просто питам, защото и аз изглежда не разбрах, нещо.
цитирай
51. july26 - lava....всъщност ти направи най-доброто до момента...
18.04.2008 21:33
Просто даде съвсем конкретен пример,че всичко е възможно, щом човек го поиска...
Пожелавам и на него и на теб много просто човешко щастие, по критерии каквито намериш за добре. Предвид начина на изказване на историята не бих си и помислил,че си беден човек, въпреки недотам предполагам високата учителска заплата.
Ти и синът ти имате много повече от много други хора....
Поздравления за което...!!!
:))))))))))
цитирай
52. evrazol - Дайте ми на мене Солунската митница !!!
18.04.2008 21:56
И поста и огромна част от коментарите са апология на Бай ви Ганя. Да си богат на всяка цена е много по-лоша диагноза. И хората които ни управляват показват всички симптоми точно за това. В световен мащаб гениите са умирали бедни. А с богати кариеристи и подмазвачи е пълно. Има хиляди начини да станеш "богат". Единствения сигурен начин да останеш беден обаче е да си почтен.

Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост...Туй е казало
стадо от вълци във овчи кожи,
камък основен за да положи
на лъжи свети, а ум човешки
да скове навек в окови тежки

А най-голямата глупост която автора е написал е тази:
Бедният човек не вярва, че има равен шанс със всички останали, за да постигне по-добра кариера или напредък в професията. Че да се справи зависи от качествата му, а не единствено и само от връзките на този или онзи с шефовете. Ако вярваш в себе си, неминуемо достигаш до нещо по-добро. По-рано или по-късно...И не непременно с цената на компромиси.

Едва ли ще разбере, горкият, че изредените качества го правят просто УДОБЕН. И по-удобен от него ще го изпревари с много по малко "достойнства", и ще му приведе за пример собствените му /на автора/ аргументи.
цитирай
53. july26 - Evrazol...спри по-добре....
18.04.2008 22:22
Ти тотално си объркал мястото за изява май...
Що се отнася до Солунската митница,май си забравил,че и БГ и ГР сме членове на ЕС и търгуваме безмитно. Или изобщо не си го и знаел, а?
Какво правиш тук тогава?
Яяя......
:)
цитирай
54. evrazol - О - о - о
18.04.2008 22:59
Богатството явно не е между ушите ти. Това за Солунската митница е цитат от един велик български писател. Казва се Алеко Константинов. А фразата е на негов литературен герой - Бай Ганьо. Учи се в седми клас. Съветвам те да го прочетеш преди да си развил и теорията за гражданите и селяните, за джиповете и голфовете и т.н.
Колкото до изявата - не смятам че си оставил място на когото и да било, ако не ти казва браво.

Поста ти е страхотен. Какво проникновение. Каква дълбочина на изводите. Казано е всичко!
Като един същии Сенека и Цицерон и Соломон и други икономисти. Хаах!!
цитирай
55. benoa - Всъщност зацепих
18.04.2008 23:17
Поста ти е абсолютно точен, само че думата беден не е на място. Дали нарочно или поради липса на точна дума - тва няма значение. Софистиката ти е точно в използването на думата БЕДЕН. А ние баламите се трошим да ти пълним темата с обяснения че грешиш и да бутаме поста нагоре.
Просто думата трябваше да бъде Loser.
цитирай
56. july26 - хаххахаааа....
19.04.2008 11:01
Беноа...голям размисъл е паднал явно...:))
Е все пак по-добре е , отколкото да гледаш в една точка и само да си мислиш, че мислиш...:))
От друга страна, Аз съм българче , обичам...., та си пиша думите и значенията им на български език.Не че не знам значението и на лузър, но не мисля ,че го изчерпва или покрива в случая.Пък и да го,предпочитам българското...
И от трета страна,темата Ми явно е интересна и не се нуждае от особено бутане накъдето и да било.Предложи нещо подобно и ти обещавам да се " потроша " и аз малко , както ти правиш...:)
Айде приятна събота и неделя...
:))))))
цитирай
57. benoa - July
19.04.2008 11:23
Не знам дали забелязваш, но досега не съм си позволил да коментирам или охарактеризирам твоята персона, а само мнението, което си публикувал.Въпреки че ти на няколко пъти правиш това за мен. Даже и да е шеговито, слагайки всичките тези усмивки, не е в духа на добрия тон.
Не можеш да ме засегнеш с това че размишлявам, но явно за теб това е обида. Пък и очевидно не ти се отдава, щом като в процеса на разговора с всички твои опоненти за момент не вдяна, че може и да грешиш поне малко.
Понякога е неизбежно да ползваш чужди думи, особено когато българските не успяват да обяснят добре и накратко. Както например казваш Windows а не прозорци. Така например си спестяваш неуместното 'беден' в твоя случай.
Ако все пак се замислиш, може да разбереш и защо темата ти е интересна.
Именно защото провокира и противопоставя хората. Ако го нямаше това противопоставяне щеше да имаш една дузина отговори от рода: "браво, точно в десетката", "написал си го точно, както го мисля" и пожелания за " усмихнат ден". Между другото нито си я измислил темата, нито текста. Най-много да е провокирана от някъде прочетено вече нещо.
Пожелавам ти успех в плагиатството и твоя небеден начин на живот.
цитирай
58. july26 - Беноа...
19.04.2008 13:09
Я го дай-по спокойно.За какво се докачаш, и от какво...
Просто ми е весело и си говоря свободно със свободен човек.
Какъв добър тон,да не сме на прием и да трябва да внимавам за всяка дума?
И няма за цел да те засегна-теб или някого другиго.Ако ти така го разбираш...съжалявам, но няма за какво да се извинявам...:)))
А усмивки ще си слагам,те не са подигравателни , а добронамерени.кой как ги тълкува си е негова работа...
Сега по-добре ли е....?
Пък ако те дразня...просто излез оттук...
:)))
цитирай
59. darktales - Да си беден, е диагноза, разбира се. ...
19.04.2008 15:14
Да си беден, е диагноза, разбира се. Според определението на Световната Здравна Организация здравето е съвкупност от физическо, душевно и социално благополучие. Лошото е, че тази диагноза може да означава наследствено,вродено и доживотно състояние за преобладаващата част от засегнатите, а ние все по-вече се доближаваме тъкмо до този вариант.
Никое общество не дава абсолютно равни шансове.Но има значение дали ще преобладава позитивната или негативна селекция.

цитирай
60. feq - Откъс от "Малкият принц&q...
19.04.2008 15:49
Откъс от "Малкият принц" на Екзюпери, за тези, които като малки не са чели приказки:

..." - Как може да се притежават звездите?
- Чии са те? - отвърна намусено бизнесменът.
- Не зная. Ничии.
- Тогава са мои, защото аз пръв съм се сетил.
- Това достатъчно ли е?
- Разбира се. Когато намериш диамант, който не е на никого, той е твой. Когато намериш остров, който не е на никого, той е твой. Когато на теб пръв ти хрумне някоя идея, ти взимаш патент за нея и тя е твоя. Аз притежавам звездите, защото никой преди мен не се е сетил да ги притежава.
- Вярно - рече малкият принц. - А какво ги правиш?
- Разпореждам се с тях. Броя ги, после пак ги броя - каза бизнесменът. - Трудно е. Но аз съм сериозен човек!
За малкият принц това не беше достатъчно.
- Ако аз притежавам шалче, мога да го сложа на врата си и да го нося. Ако притежавам цвете, мога да откъсна своето цвете и да го отнеса. Но ти не можеш да обереш звездите!
- Не, но мога да ги сложа в банката.
- Какво значи това?
- Това значи, че написвам на листче хартия броя на своите звезди. И после заключвам това листче в едно чекмедже.
- Това ли е всичко?
- Това е достатъчно.
"Забавно - помисли малкият принц. - Доста поетично е. Но не е много сериозно."
Малкият принц смяташе за сериозни неща не тези, които възрастните смятат.
- Аз - продължи той - притежавам едно цвете, което поливам всеки ден. Притежавам три вулкана, които чистя всяка седмица. Чистя също и угасналия. Човек никога не знае. За моите вулкани и за моето цвете е полезно, че ги притежавам. Но ти не си полезен за звездите...
Бизнесменът отвори уста, но не можа да отговори нищо и малкият принц си отиде.
цитирай
61. logos888 - Бедност - лишен от ценни, важни, ...
19.04.2008 16:22
Бедност - лишен от ценни, важни, вечни необходимости.
Болен - лишен от здраве, равно на диагноза.
Глупав, невеж, необразован, дървен философ - лишен от реални, нужни, истински ценни знания, равно на диагноза...защото(съпоставимо с болния)други трябва да се грижат(да го обгрижват, обслужват) за него.
Безпариечие, финансова бедност - защото е болен, необразован, мързелив, или липсват условия за труд, работа, за изява на ценни качества ...равно на диагноза, защото отново други трябва да го обгрижват подобно, както и болния.
цитирай
62. cefulesteven - logos888 -
19.04.2008 17:25
"Безпариечие, финансова бедност - защото е болен, необразован, мързелив, или липсват условия за труд, работа, за изява на ценни качества ...равно на диагноза, защото отново други трябва да го обгрижват подобно, както и болния."

Интересен ми е този пасаж. За това ми е любопитно:

Изключено ли е, понякога, бедните да обгрижват богатите? Богатият туз който слиза от колата обгрижва шофьора си, който отваря вратата или шофьора който отваря вратата обгрижва богатият туз, или се обгрижват взаимно.

И, ако е "диагноза, защото отново други трябва да те обгрижват", май сме болни всички, защото май в света няма да се намери човек който да не е обгрижван от всички останали.

Разправят, че имало един самотник, който ни обгрижвал, ни бил обгрижван, живял в Тибет и бил на четиристотин и четиридесет години, но не сме се заговаряли с него, та не съм сигурен много, че е още тук:)))
цитирай
63. анонимен - Ура, единомишленици
19.04.2008 18:11
Най-накрая доживях и българи да кажат че бедния сам си е виновен че е беден!

Нищо не искам от държавата, тя нищо не ми е дала, но си живея адски добре, да ви кажа. Искам само да съм жив и здрав, нищо друго!

Съзнателно бил смачкан малкия и среден бизнес, глупости... Аз си знам как започнах и докъде съм стигнал, нито някой ми е помагал, нито някой ми е пречил!

Мрънкалници и скептици, очаква ви тъжен и неприятен живот... Жал ми е за вас.
цитирай
64. optimum2 - Бедноста не е заболяване
19.04.2008 18:54
На бедноста не може да се поставя диагноза, нито да се прави диференциална диагноза, защото е състояние. Но мързелът е порок. Той изисква интнзивно лечение.
Поздравления за постинга раздвижва духовете.
цитирай
65. july26 - Фея...няма противопоставянето, което ти може би лансираш
19.04.2008 19:12
Нямам го и за цел, иначе цитатът сам по себе си е красноречив...
Логос 888...мисля, че си малко краен,ама то и други са крайни.Какво пък...!
Цефулестевен...малииии,много трудно това име, пък и не казваш какво значи...и ти си малко краен,де...
горе-долу това казвам, аноним64, и съм съгласен за мрънкалниците и скептиците с теб...
Оптимум 2, за тези неща по-добре да се говори, отколкото да се правим, че всичко ни е ясно.Все нещо може да излезе от това, все полза някаква...
:))))
цитирай
66. анонимен - Здравейте,,,
20.04.2008 05:16
Иска ми се само да Ви припомня за един прекрасен разказ на Йордан Йовков - "Серафим"...моля домакина на на този блог да си го прочете...
цитирай
67. logos888 - Какъв анализ има изречението: Д...
20.04.2008 12:46
Какъв анализ има изречението: Държавата е в криза, икономическа, политическа, социална...
Ако "държавата" е организъм в криза, значи има болки, които се коментират в конкретна диагноза.
Но държавата не е организъм на човек, животно, има кризи...но няма диагноза.
Оптимум много добре констатира...мързелът не е диагноза, мързелът е порок, който изисква лечение.
Е, ДА, НО....
...Лечение се употребява само при криза, заболяване, диагноза...
Поздравявам всички ТУК, НЕЗАВИСИМО от отношението ми към позицията ВИ!!!
цитирай
68. diati - държавата си смени табелките,а
24.04.2008 15:40
бедноста е диагноза, прав си! Защото наистина сега определят болестта на хората по кесията им...А богатството си никой не е изхварлил още - може би да не затрудни движението...:))))) виж бедността е тежко бреме...
цитирай
69. logos888 - Думата "Бедност", . . . . ...
28.04.2008 16:40
Думата "Бедност",.... има много значения, тълкувания или съдържания.
Едно от най-важните- Беден или липсват ценните или важните качествата на Човека.
Не считам, че определението "крайности", употребено от Юли е разбрано. Бих казала, че е точно.
Една личност или е Човек или е престъпник. Или е грамотен или неграмотен. Или си болен или си здрав. Жив или мъртъв.
Това не е крайност, а точност или конкретност.
За многословието и нюансите, като крайности или точности има литература.
Или не приех думата бедност, като фактология за финансова бедност.
Човекът нищо ценно не изхвърля.
Бедността е тежко бреме, ако ти липсва здраве, ценни качества, ценни условия за живот. Дори и с хилядите събрани средства(500 000), с ценно финансово богатство, платени за лечение, кой оздравя????
Непрекъснато се събират ценни пари за лечение, някои ги получават, но резултатът..."бедност"- липсва онази ценност,живот, или някой починал.
Беден - липсва нещо ценно, което не винаги означава финансово богатство.

цитирай
70. july26 - Logos888...
28.04.2008 17:02
blagodarja za mnenieto ti.Izglejda mnogo obmisleno i zatova oshte po-cenno.I mi dopada i otgovarja na moto...za koeto se radvam...:)))Za razlika ot njakoi komentari po sashtija vapros...:)))
Izv. za latinicata,prosto njamam druga vazmojnost v momenta.:))))
цитирай
71. logos888 - Истината не зависи от устата на ...
30.04.2008 17:33

Истината не зависи от устата на говорещия, а от ушите на слушащия.

Благодаря, Юли26!
Към горното мото-изречение бих добавила ..."само". Или.... Истината не зависи само от устата на говорещия, или само от ушите на слушащия.
Истината е реалност, която само двама(или повече) Човека могат да знаят.
Истина е недостъпна за непосветените.
Мнозина не знаят що е посветеност. Объркват го с просветеност, грамотност, знание, позиция, и недай си Боже ...мнение...,от което може да ти настръхнат косите!!!!
цитирай
72. july26 - Prav/a si otnovo....
01.05.2008 10:14
veseli praznici...:))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: july26
Категория: Бизнес
Прочетен: 987749
Постинги: 326
Коментари: 2482
Гласове: 7565
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол